loading...
جدیدترین نرم افزار روز دنیا | عکس | فیلم | بازی | اس ام اس |
وجود خون در انزال موجب نگرانی شدید بیمار می شودکه بیشتر به علت ترس از ابتلای به سرطان است، با آنکه از نظر کلینیکی ارزشچندانی ندارد.در سنوات اخیر به خاطر استفاده بیشتر از کاندوم جهت جلوگیریاز ابتلا به ایدز به شیوع این بیماری پی برده شده است و نسبتا" بیماریشایعی است.
آمار دقیقی از میزان شیوع آن در دست نیست.در جوانها،میانسالها و افراد مسن دیده می شود، معمولا" میانسالها بیشتر و بعد جوانهاو افراد مسن دچار می شوند.ابتدا سنگ مجرای انزال را موجب آن می دانستندولی در بسیاری که سنگ مجرا داشته اند همواسپرمیا نداشتند.
علل همواسپرمیا:
درمقاله ای که در Clinical radiology بوسیله Griffiths در سال 1991 به چاپرسید، بیماریهای خارج پروستات مانند سنگ کلیه، مثانه، سیروز کبد وبیماریهای خونی را جزء علل آن ذکر کرده است ولی در بررسی و مقالات سالهایبعد این گروه از بیماریها از علل آن حذف شده اند و Richards علل آن را بهشرح زیر ذکر می کند:
سرطان پروستات، سنگ مجرای انزال، سنگ پروستات(اینخیلی شایع است واکثرا" بدون همواسپرمیا می باشد)، التهاب پروستات،التهابکیسه منی، تومورهای کیسه منی(خیلی نادر است)، افراط در نزدیکی و در فواصلکم، نداشتن نزدیکی به مدت طولانی، طولانی بودن مدت نزدیکی و تخلیه ناگهانیکیسه منی اتساع یافته.
باید توجه داشت که نیروی خروج انزال آنقدر زیاداست که آن را چند متر پرتاب می کند.این امر ناشی از انقباض شدیدی است کهموجب آن می شود که می تواند به عروق ظریف کیسه منی آسیب رسانده و باعثخونریزی شود.
اخیرا" علل دیگری منتشر شده که به شرح زیر است:
1-تومورهای بیضه(چون 5 تا 10 درصد انزال محصول بیضه است).
2-متاستاز ملانوما Adamantinoma خوش خیم یا بدخیم.
3-پولیپ مجرای ادرار.
4-بیوپسی پروستات.
5-تزریقات داخل پروستات.
6-عفونت پروستات و همچنین ابتلا به Schistosoma .
7-متاستاز به کیسه منی.
8-تومور کلیه.
9-سارکوم پروستات.
10-ترموتراپی برای درمان BPH .
11-ممانژیومای مجرای پروستات.
12-آمیلوئید کیسه منی.
کسانی که از نیوزیلند به آفریقا سفر کرده بودند،دو نفر آنها که مبتلا به Schistosoma شده بودند، اولین علامت آن همواسپرمیا بوده است.
رویهم رفته نیمی از کسانی که به همواسپرمیا مبتلا هستند عفونت علت آن است وچنانچه در بررسی ها و سونوگرافی ترانس رکتال علتی برای آن تشخیص داده نشدباید به بیمار اطمینان داد که بیماری اهمیتی ندارد.

منبع : گواشیر دات کام

دایرکتوری لینک های ایرانی - تبادل اتوماتیک لینک - افزایش بازدید

روح‌الله الموسوی‌ الخمینی در روزبیستم جمادی‌الثانی روز کوثر ولادت فاطمه زهرا (س) 1321ق/ 1281ش،در خانواده‌ای از اهل علم و مبارزه و تقوا و هجرت دیده به جهان گشود.

ودر پنج ماهگی، پدرش آقا مصطفی به جرم حمایت از مظلومین به دست اشرار محلی به شهادترسید. روح‌الله در آغوش مادری مهربان (بانو هاجر) و سرپرستی عمه‌ای دلسوز (صاحبهخانم) و دایه‌ای پرهیزگار (ننه خاور) پرورش یافت و همزمان آموزش‌های اولیهسوارکاری و تفنگداری و تیراندازی را طی کرد

دوره اول (از 1281-1300ش)

دوران کودکی و نوجوانی روح‌اللههمزمان با بحرانهای سیاسی و اجتماعی ایران سپری شد. وی از همان ابتدای زندگی، با دردو رنج مردم و مشکلات جامعه آشنا بود و تأثر خود را با ترسیم خطوطی به صورت نقاشیبروز می داد، و همراه خانواده و اطرافیان در سنگر دفاع ساخته و پرداخته و در کورانحوادث و مسائل به مجاهدی تمام عیار تبدیل می شد. برخی از حوادث متأثرکننده ایندوران مثل بمب‌باران مجلس در نقاشی ها و مشق های خوشنویسی دوران کودکی و نوجوانیاو منعکس شده و در دسترس است. از جمله قطعه شعری است در دفترچه یادداشت دوراننوجوانی (9-10 سالگی) با عنوان: غیرت اسلام کو جنبش ملی کجاست خطاب به ملت ایران:

هان ای ایرانیان، ایران اندر بلاست
مملکت داریوش دستخوش نیکولاست

می‌توان از آن نوشته به عنوان اولینبیانیه سیاسی دوران نوجوانی روح‌الله یاد کرد، و دغدغه ذهنی او را راجع به مسائلمملکتی فهمید. تمایلات روح‌الله نسبت به قهرمانان ومبارزان تا حدی است که در نهضت جنگل، وی با سخنرانی و سرودن شعر در وصف میرزا، اقدام به جمع‌آوری کمکهایمردمی برای حمایت از نهضت جنگل نموده و بالاخره مصمم می‌شود که خود شخصاً به نهضتجنگل بپیوندد. و در فرصتی به جنگل سفر می‌کند و پایگاه میرزا را از نزدیک می‌بیند.

  • تحصیلات روح‌الله

روح‌الله با بهره‌وری از استعداد فوق‌العاده،رشته‌های مختلف علوم را به سرعت طی کرد. علاوه بر فقه و اصول و فلسفه، عرفان رانیز در عالیترین سطح نزد اساتید برجسته آن زمان در خمین، اراک و قم طی کرد و درمدت 6 سال جهش فوق‌العاده ای داشت حتی اسفار را پشت سر گذاشت و از فضلا و شخصیتهایبرجسته حوزهعلمیه قم به شمار می‌آمد.

  • اولین خطابه رسمی روح‌الله

روح‌الله ضمن تحصیل در اراک در ایام19 سالگی در مراسم بزرگداشترکن اعظم مشروطه مجتهد طباطبائی اولین خطابه خودرا قرائت کرد و تحسین حاضرین را برانگیخت. این خطابه در واقع بیانیۀ سیاسی بود کهبه جهت قدردانی از زحمات و خدمات علمدار مشروطیت از جانب حوزه علمیه اراک از زبانیک طلبه جوان قرائت می‌شد.

از قول روح‌الله نقل شده...پیشنهاد شد منبر بروم، استقبال کردم آن شب کم خوابیدم، نه از ترس مواجه شدن بامردم، بلکه به خود فکر می‌کردم فردا باید روی منبری بنشینم که متعلق به رسول‌الله است. از خدا خواستم مدد کند که از اولین تا آخرین منبری که خواهم رفت،هرگز سخنی نگویم که جمله‌ای از آن را باور نداشته باشم... و این خواستن عهدیبود با خدا بستم، اولین منبرم طولانی شد، اما کسی را خسته نکرد ... و عده ای احسنتگفتند، وقتی به دل مراجعه کردم از احسنت گویی‌ها خوشم آمده بود، به همین خاطر دعوتدوم و سوم را رد کردم و چهار سال هرگز به هیچ منبری پا نگذاردم.

دوره دوم زندگی روح‌الله(از 1300ش-1320)

این دوره از زندگی روح‌الله با هجرتبه قم آغاز شده است، با سیاست های دین‌زدایی رضاخان و تا 1320 ادامه دارد، در ایندوره روح‌الله مشغول تحصیل و تدریس و تألیف کتاب و آشنایی با علمای برجسته مبارزیهمچون حاج آقا نورالله اصفهانی و مدرس و برخی دیگر می باشد. در این دوره اختناقرضاخانی؛ هدف علما حفظ حوزه قم بود. اهمیت آن در آن زمان کمتر از تأسیس حکومتاسلامی در سال 57 نبود.

دوره سوم ( از1320-1340)

این دوره از زندگی امام با 40 سالگیآغاز می‌شود و مصادف است با دو حادثه مهم، یعنی بروز جنگ جهانی دوم و اشغال ایران، خروج رضاخان از ایرانو آغاز سلطنت محمدرضا. بنابر اعتقاد امام این زمان فرصت مناسبی برای قیام اصلاحیبود. با همه کوشش ها و اقدامات روح‌الله قیام مورد نظر صورت نگرفت. امام در ایندوره عالمی است کامل و جامع الشرایط، رهبری است هوشیار با پشتوانه دانش و بینشسیاسی با کوله‌باری از تجربه دوران 20 ساله رضاخانی، که شناخت کاملی از اوضاعایران و جهان دارد، لذا با صدور بیانیه‌ای در 11 جمادی‌الثانی 1363ق/1323ش زمانمناسب قیام را یادآوری می‌کند: امروز، روزی است که نسیم روحانی وزیدن گرفته و برایقیام اصلاحی بهترین روز است، اگر مجال را از دست بدهید و قیام برای خدا نکنید ومراسم دینی را عودت ندهید، فرداست که مشتی هرزه‌گرد و شهوتران بر شما چیره و تمامآیین و شرف شما را دستخوش اغراض باطله خود کنند.

دوره چهارم زندگیامام (از 1340-1368)

این دوره همزمان با دو حادثه ناگوارآغاز می‌شود یکی رحلت آیت‌اللهبروجردی (10 فروردین 1340) که ضایعه‌ای برای جهاناسلام و در عین حال رفع موانع برای دشمنان ایران و اسلام بود. دیگری رحلت آیت‌اللهکاشانی قهرمان مبازره با استعمار انگلیس که روزگاری نامشلرزه بر اندام دشمنان ایران و اسلام می‌انداخت. همزمان با تسلط امریکا بر امور مملکت، فشار بر رژیم برای اجرای اصلاحات آمریکایی افزایش یافت ودر قالب اصلاحات ارضی و لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی با چشم‌اندازی ظاهراً مردمفریب رخ نمود ولی در باطن از اتحاد شومی خبر می داد و تسلط آمریکا و اسرائیل وعوامل آنها را بر کلیه شئون مملکت فراهم می‌کرد.

در این زمان امام در برابر اصلاحاتآمریکایی به شدت ایستاد و رژیم شاه به تلافی، در دوم فروردین 1342 که مصادف بود باشهادت امامجعفر صادق (ع) به مدرسه فیضیه یورش برد. در این حادثه تعدادی شهید ومجروح شدند. امام در پیامی به مناسبت چهلم فاجعه فیضیه دست به افشاگری زد : منمصمم هستم که از پای ننشینم تا دستگاه فاسد را به جای خود بنشانم. امام نطق تاریخیخود را در 13 خرداد 1342 در مدرسه فیضیه ایراد کرد و شاه فرمانخاموش کردن فریاد امام را صادر کرد. در شامگاه 14 خرداد امام دستگیر و به زندانقصر منتقل شد. صبح 15 خردادخبر دستگیریامام به تهران و سایر شهرها رسید و مردم به خیابانها ریخته با شعار یا مرگ یا خمینیبه سوی کاخ شاه به حرکت درآمدند و قیام با شدت سرکوب شد و به خون نشست.

قیام (15 خرداد42) علی‌الظاهر با تبعید رهبر انقلاب به ترکیهو سپس عراقاز جوشش وجنبش افتاد. واقعه مرموز شهادت آقا مصطفی فرزند امام در 56روح تازه ای به جنبش دمید. چاپ مقاله‌ای توهین‌آمیز به امام و روحانیت در 17 دیماه 1356 در روزنامه اطلاعات اعتراض شدید جامعه مذهبی را برانگیخت و قیام 19 دیماه 1356 را به دنبال داشت.

مراسم چهلم شهدای 19 دی قم به صورتپیامی در تبریز و اصفهان و یزد و شیراز و شهرهای دیگر ادامه یافت و به کشتار فاجعه17 شهریور 57 منجر شد همچنینفرار شاه و ورود امام را به وطن نوید داد. مردم در پی استقبال بی سابقه خود دربهشت زهرا سخنرانی تاریخی امام خود را شنیدند و حکم سرنوشت‌ساز ایشان را در لغوحکومت نظامی در 21 بهمن 57 با جان دل گردن نهادند و در پیشگیری از حملات نیروهایرژیم با، مناطق حساس را سنگربندی و در مدت 24 ساعت مبارزه بی‌امان، طرحهایکودتاچیان را نقش بر آب و هرگونه فرصت را از آنها سلب کردند. و بالاخره پیروزیقیام 15 خرداد در شب 22 بهمن 57به گوش رسید.[آشنایی با دهه فجر انقلاب اسلامی]

از صبحدم 22 بهمن تا 13 خرداد1368(رحلت امام) حوادث سنگین بیشماری با محدودیت و نقش خصمانه آمریکا و حمایت همهجانبه دول غربی با کمک گروهها و احزاب متعدد چپ و راست در ایران در مقابله باانقلاب اسلامی بروز کرد. این حوادث آن قدر گسترده بود که در این مختصر نمی‌گنجد،فقط در یک جمله می‌توان گفت هر کدام از آن حوادث به تنهایی می‌توانست مسیر انقلابرا منحرف کند و به شکست بکشاند، اما الطاف الهی و هوشمندی امام و وفاداری و آگاهیملت ایران، تمام توطئه‌ها را خنثی کرد به گونه‌ای که ملت ایران، در سال 1368 درحالی که با پیکر مطهر امام خویش پس از 11 سال تحمل سختی‌ها و مشکلات وداع می‌کرد،جمعیت چندین برابر بیشتر از لحظه ورود بود.

تشكیل بانك به شكل جدید نخستین بار در سال 1258 هجریشمسی(1296 ه‍ - ق ) ده سال قبل از بوجود آمدن بانك شاهی ازسوی حاج محمد حسن امین دارالضرب یكی از صرافان بزرگ تهران بهناصرالدین شاهقاجار پیشنهاد شد . متاسفانه این پیشنهاد با دخالتهای بیگانگان و عوامل آنان جامه عملنپوشید و بجای آن بانك شاهی در ایران مستقر گردید.

پس از استقرار مشروطیت هنگامی كهدولت از مجلس شورای ملی اجازه استقراض خارجی خواست، احساسات ملی كه از وامهایگذشته و رفتار بانكهای بیگانه جریحه دار شده بود به هیجان آمد و نمایندگان مردم بهمنظور قطع نفوذ سیاسی و اقتصادی بانكهای مذكور و در ترمیم وضع مالی خزانه ضمنمخالفت با استقراض خارجی تاسیس بانك ملی را خواستار شدند، و جمعی از بازرگانان وصرافان متعهد مشاركت در این بانك شدند و در آذرماه 1285 با اعلانیكه مبیناحساسات عمومی و علاقه مردم به تاسیس یك بانك اعتباری ملی در ایران بود، انتشاریافت .
در روز 23 آبان 1285 میرزا ابوالقاسم ناصرالملك وزیر مالیهوقت مظفرالدین شاه در مجلس شورای ملی حاضر شد و از اوضاع نابسامان مالی كشورخبرداد و پیشنهاد داد كه دولت برای رفع این مشكل مبلغی از كشورهای اروپایی وامدریافت كند كه با مخالفت شدید نمایندگان مواجه شد . نمایندگان پس از شور و پیگیریدر روز 9 آذر ماه همان سال با تأسیس بانكی كه بتواند برای كشور سود داشته و باسپرده های مردم به نفع كشور و مردم كاركند موافقت كردند. خبر تشكیل بانك ملی باسرمایه 15 میلیون ( 30 كرور) قابل افزایش به 50 میلیون تومان با وجد و شعف عمومملت روبرو شد.

از طرفی دیگر تغییرات ناگهانی در اوضاع سیاسی و انعقادقرارداد 1907 میلادی بین دولتهای روسیه و انگلیس و تقسیم ایران و نیز آغاز جنگجهانی اول و ورود نیروهای اشغالگر به ایران تمام كوششها و تلاشهای تشكیل بانك ملیرا نقش بر آب كرد و این آرزوی بزرگ مردم سالها به تعویق افتاد.

پس از پایان جنگ جهانی اول و خروج اشغالگران از ایران ،سرانجام قانون تاسیس بانك ملی ایران در جلسه مورخ 14 اردیبهشت 1306 به تصویب مجلسرسید و اساسنامه بانك در 14 تیر ماه 1307 مورد تصویب كمیسیون مالیه مجلس قرار گرفتو در روز سه شنبه20 شهریور 1307 بانك ملی ایران در تهران رسماً كار خود را آغازكرد.

اولین مدیر عامل بانك ملی دكتر كورت لنیدن بلات و معاون اوفوگل به همراه 70 كارشناس از كشور آلمان به ایران آمدند.

بر حسب اساسنامه بانك ، بانك ملی ایران بصورت یك شركت سهامیدارای شخصیت حقوقی شناخته شد و تابع قوانین تجاری تلقی گردید .

سرمایه اولیه بانك 20 میلیون ریال بود كه فقط 8 میلیون آنپرداخت شد و در سال 1314 سرمایه بانك به 300 میلیون ریال و در سال 1331 به دومیلیارد ریالافزایش یافت كه تمام آن پرداخت شده است.

با توجه به اینكه در آن تاریخ متخصصین بانكی در ایران وجودنداشت بموجب قانونی اجازه استخدام اتباع سویسی یا آلمانی بمنظور اداره بانك دادهشد. تعداد كاركنان بانك در روز افتتاح اعم از ایرانی و آلمانی از 27 نفر تجاوزنمی‏كرد در حال حاضر تعداد كاركنان بانك ملی ایران بالغ بر 45 هزار نفر است .

در ابتدای تاسیس بانك علاوه بر شعبه مركزی دو شعبه در بازارتهران و بندربوشهر كه مهمترین بندر بازرگانی آنروز ایران بود تاسیس گردید .

نخستین نمایندگی بانك در خارج از كشور در سال 1327 درهامبورگ تاسیس شد .

تاسیس بانك كارگشایی: در سال 1305 بنگاهی بنام موسسه رهنیدولتی ایران، از محل وجوه صندوق بازنشستگی كاركنان دولت برای رفع حوائج مردم بوجودآمد كه تا سال 1307 تحت نظر وزارت دارایی اداره می گردید پس از تاسیس بانك ملی بهاین بانك واگذار و در سال 1318 این موسسه بنام بانك كارگشایی مرسوم و یكی ازسازمانهای تابعه بانك ملی محسوب شد.

در تاریخ 22 اسفند ماه 1310 حق نشر اسكناس از تصویب مجلس شورای ملیگذشت و رسماً به مدت 10 سال بانك ملی ایران اعطا شد كه به خودی خود قابل تمدید بودو در فروردین ماه 1311 نخستین اسكناس بانك ملی ایران انتشار یافت .

صندوق پس انداز :در سال 1318 بموجب قانونی بمنظور تشویق و ترغیب مردم به پسانداز، صندوق پس‌انداز بانك ملی ایران تاسیس شد كه پس از استقرار نظام بانكداریاسلامی بصورت قرض الحسنه پس‌انداز، یكی از واحدهای فعال بانك به شمار می رود .

نخستین مجله اقتصادی كشور در سال 1313 انتشار یافت كه اولیننشریه آماری، اقتصادی و مالی در ایران بود كه به تهیه شاخص قیمتها، شاخص عمدهفروشی و تحول وقایع اقتصادی مبادرت و توانست گام موثری برای تهیه زمینــــــــهمطالعــــــــات اقتصادی در كشــــــور را فراهم آورد این نشریه به همت دكتر لوتسگیلهامر DR. Lutz Glelhammer اولین رئیس اداره بررسیهای اقتصادی و احصائیه(آمار) بانك منتشر شد .

بانك كشاورزی تفكیك بانك فلاحتی از بانك : در قانون اجازهتأسیس بانك مقرر شده بود چنانچه دامنه معاملات شعبه فلاحتی بانك، توسعه یابد بهبانك مستقلی تبدیل گردد. در تاریخ 25 تیر ماه 1312 شعبه فلاحتی بانك ملی ایرانتفكیك و به بانك مستقلی نام بانك كشاورزی تبدیل شد .

بانك مركزی : تا قبل از سال 1338 بانك ملی ایران وظایف بانكمركزی مانند حق انحصاری انتشار اسكناس و تنظیم جریان پول كشور را بعهده داشت درسال 1338 لایحه اساسنامه بانكی و پولی ایران به تصویب مجلس رسید و از هجدهم مرداد1339 وظایف بانك مركزی از بانك ملی منتزع و با سرمایه 6/3 میلیارد ریال فعالیت خودرا آغاز نمود.


آرزوی مردم ایران و علاقه آنها برای تاسیس بانك ملی رهاییاز سلطه اقتصادی و سیاسی بیگانگان و جلوگیری از تسلط آنها بر منابع حیاتی و ذخائركشور بود، بانك ملی و دیگر بانكهائی كه پس از آن آغاز فعالیت نموده‏ اند ،توانستند خدمات مفید و ارزنده‏ای مانند جمع آوری سپرده‏های مردم، حل مشكل نگهداریوجوه نقد و طلا و نقره، نگهداری حساب خزانه دولت،‌اعطای تسهیلات اعتباری جهت راه‌اندازیكارخانجات و موسسات بزرگ تولیدی و زیربنائی ، احداث واحدهای صنعتی- كشاورزی ، تسهیل درروابط تجاری داخلی و خارجی را ارائه نمایند.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار حاكمیت جمهوریاسلامی،‌تغییر سیستم بانكداری و حذف ربا و ایجاد بانك بر مبنای تعالیم و احكاماسلامی مورد توجه قرار گرفت كه پس از تصویب لایحه قانونی عملیات بانكی بدون ربا درسال 1362 و ابلاغ آن به بانكها، دستورالعملها و آئین نامه های اجرایی تهیه و از اولفروردین ماه 1363 این قانون در بانك ملی ایران مورد اجرا گذاشته شد .

اكنون 82 سال است كه از تأسیس پرافتخار بانك ملیایران می‏گذرد . در حال حاضر بیش از 3200 شعبه فعال در داخل و 16 شعبه فعال درخارج كشور مشغول بكارند كه باعث شده این بانك یكی از قوی‏ترین مؤسسات مالی چه درایران حتی در دنیا باشد.

بانك ملی ایران بمنظور اجرای هر چه صحیح تر قوانین كه بادوصفت بارز و مهم آن وجه تمایز سیستم بانكداری اسلامی و نظام بانكداری درجهان امروز است تعیین حذف ربا از سیستم بانكی و نظام اقتصادی كشور و استفاده ازسرمایه های بانك و سپرده های مردم بمنظور رشد اقتصادی برای محرومین و ایجاد عدالتو قسط در جامعه با تلاش كاركنانمعتمد و متخصص خود توانسته است گامهای موثر ومفیدی را بردارد

میخوام نوشتن یه ویروسساده ولی خطرناکو بهتون یاد بدم.

اینویروس چیز سختی نیست ولی خیلی خطرناکه.

اول از همه روی دسکتاپ رایت کلیک کنید بعدشNewShortCutبسازید.

یه صفحه باز میشه در اون بنویسید: Format C:/Autotest

سپس Nextرا زده و در صفحه جدید که باز میشه یه اسم واسه ویروستون انتخاب کنید.

سپس Nextرازده ویه آیکون با سلیقه خودتون برای اون انتخاب کرده وFinish کنید.

خب دیگه کارمون تمومه حالا اگه اجراش کنین بیچارهمیشین.

اگه خواستین بفهمین چی میشه به جایFormat C:/autotestبنویسیدFormat a:/autotest و یه فلاپی که حاویاطلاعات هستش درFlopyDriveخودقرار دهید بعد اجراش کنید بعد برین سراغ فلاپیتون ببینید چی شده.میبینید فلاپی پاکشده ودیگه نه میشه اطلاعات روش ریختونه میشه فرمتش کرد.

منبع:bamzi.net

بسمالله الرحمن الرحیم

السلامعلی الحسین وعلی علی ابن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین

مثلی لایبایع مثله

1-ماه محرم الحرام یکی از ماههای عجیب و غریب سالقمری است که عزاداران حسینی و صاحب دلان معارف والایی از ان صید می کنند.

در این ماه که خاندان اهل البیت پیامبر اکرم بهمذبح و مقتل کربلا کشانده شد و سبط پیامبر با طرزفجیع ی به شهادت رسید میتوان آن را ماه غم و اندوه نامید .لذا قبل از ورود به مباحث لازم می نماید کهابتدایا از ولادت و بیوگرافی شهید این ماه سخن رانده شود.

امام حسین (ع)که سید شباب اهل الجنه است در سومشعبان سال چهارم هجری متولد شد هر چند که پنجم شعبان و آخر ماه ربیع الاول وسیزدهم رمضان نیزجزء ایام میلاد آن حضرت که مورد اختلاف است لیکن روز سوم شعبانگویا سندیت و قطعیت زیادی یافته ومورد تصویب تقویم جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت.

در مورد حوادثی که در هنگام ولادت امام حسین(ع)رخ داده است همگی حکایتگر شرافت و جلالت شخصیت آن بزرگوار است و نشانه ی قرب وکرامت امام حسین (ع) عند الله و نزد ملایکه مقرب الهی است .

منقول است که جبرییل به همراه گروه بیشماری ازملایکه ماموریت یافتند که از طرف خداوند تبریک و تهنیت و سلام خداوندرا به پیامبرابلاغ کنند در بین راه جبرییل به جزیره ی رسیدند که جایگاه یکی از فرشتگانی بود بهنام فطرس که به سبب کندی در اعمال خویش مطرود درگاه خداوند واقع شده بود ملک فطرسنیز با جبرییل و ملایکه دیگر وارد خانه پیامبر شدند و فطرس سرگذشت خویش را برایپیامبر باز گو نمودپیامبر فرمودند که ای فطرس پروبال خود را به مولود امام حسین(ع)بمالد تا خداوند از خطا و اشتباهت در گذرد و مورد پذیرش آستان الهی قرار گرفت وبه درگاه الهی مجددا بار یافت .

2-ماه محرم الحرام را برای عارفان و سالکان ماهویژه ی است جهت تصفیه و تهذیب جان و روان تا درجات و مراحل سلوک الی الله را سپریکند .یکی از این اعمال ویژه در ماه محرم کم خوری و کمنوشنی و کم خوابی و کم گویی است علی الخصوص در تاسوعا و عاشورا و شب یازدهم فقط نان خالی بخورد و در این روز عاشورااز خوردن و آشامیدن و دیدار با برادران دینی کم کند و تنها و تنها در خانه ی خوددر خلوت خاصی به غم و اندوه بپردازد و از اعمال مبارک و مثمر دیگری در این ماهمحرم قرائت زیارت عاشورا در دهه ی اول است که هرروز با قرائت زیارت عاشورا امام حسین (ع)را زیارت کند.

3-بهتراین است که توجه خاص به تهذیب نفوس پرداختهو با توسل به خاندان نبی اکرم به ویژه امام حسین(ع)توفیق طهارت درونی و نورانیت دلو روح را دریابد و حتی اولی است که اعمال عزاداری خود با اخلاص و حضور قلب اتیانکند و ازورود ریاءو شرک خفی به درون روح و روان جلوگیری کندازیرا که اعمال عبادیریایی هر چند که فراوان باشند هیچ ارزش و بهایی ندارد .لذا بجاست که مراقبت شدیداز دل کند و آنرا حرم امن الهی قرار دهد.

گزارشی از تاریخچه یامنشاء نشانه های رایانه ای اخیرا منتشر شده است. نشانه هایی که روزانه هزاران باراز آنها استفاده می کنیم اما شاید نگاه یا ذهنمان تنها چند صدم ثانیه درگیر فکرکردن به آنها شود. نشانه های مختلفی که بهمنظور دادن دستورهای متفاوت به رایانه ها مورد استفاده قرار می گیرند را امروزه میتوان در هر جا، بر روی لباسها، در داخل خودروهای اتوماتیک و بسیاری از ابزارها وکاربردهای دیگر مشاهده کرد.

نشانه انرژی

در زمان جنگ جهانی دوممهندسان از سیستمی دوتایی برای برچسب زدن به کلیدهای خاموش و روشن انرژی دستگاههای مختلف استفاده می کردند: یک 1 به معنی روشن و یک 0 به معنی خاموش.

در سال 1973 کمیسیون بینالمللی الکتروتکنیک نشانه ای به گونه ای ترکیبی به شکل یک دایره شکسته با خطی درمیان شکستگی را به عنوان نشانه حالت آماده باش انرژی یا Standby انتخاب کرد که تا کنوننیز این نشانه به همان معنی پابرجا باقی مانده است. اما موسسه مهندسان الکتریکی والکترونیکی با اعلام مبهم بودن مفهوم این نشانه، مفهوم آن را به مفهوم ساده انرژیتغییر دادند.

بلوتوث
حتما داستان پادشاه دانمارکی ها را در قرن دهم میلادی شنیده اید. "هارالدبلاتند" به پادشاه دندان آبی شهرت داشت. وی علاقه فراوانی به میوه جنگلی"تمشک آبی" یا بلوبری داشت و تعدادی از دندانهایش برای همیشه آبی رنگشدند. آنچه شاید ندانید این است که نشانه بلوتوث یا "دندان آبی" در واقعترکیبی از دو حرف اول نام این پادشاه است. اولین نشانه بلوتوث از شکلی دندان مانندنیز برخوردار بود اما فعل و انفعالات نشانه ای اینجا پایان نگرفت. به دلیل اینکه"بلاتند" در متحد کردن اقوام متفرقی که اکنون در نروژ، سوئد و دانمارکساکن هستند نقشی کلیدی به عهده داشته است، فناوری بلوتوث به گونه ای طراحی شده تاهمکاری میان صنایعی از قبیل رایانه، تلفن همراه و اتوموبیل سازی را فراهم آورد.

USB
نماد تصویری
USB مشابه عصای سه شاخه نپتون، خدای دریاها در افسانههای یونانی، طراحی شده است. طراحان نشانه USB به جای استفاده از یکمثلث در بالای هر یک از شاخه های این نشانه تصمیم گرفتند از یک مثلث، یک مربع و یکدایره استفاده کنند. این طرح با هدف نمایش دادن دستگاه های جانبی متعددی که میتوانند با استفاده از این فناوری به رایانه وصل شوند، اجرا شده است.

پخش
با وجود اینکه کلیدهای پخش/مکث از ساکنان بومی صفحه کلید رایانه ها نیستند، درنهایت جای خود را در میان کلیدهای صفحه کلید رایانه ها، پخش کننده های چند رسانهای و بسیاریدیگر از ابزارهایی که توانایی پخش فایلهای ویدیویی یا صوتی رادارند، باز کرد. متاسفانه تا کنون منشاء خاصی برای توضیح مثلثی که برای پخش و دوخط موازی که برای مکث در نظر گرفته شده یافته نشده است. این نشانه ها اولین بار دردهه 1960 بر روی کاستهای قرقره ای نمایان شدند. در برخی کلیدها این نشانه ها بهصورت ترکیبی برای نمایش دادن کاربرد بازبینی فیلم یا جلو بردن سریع فیلم مورداستفاده قرار می گیرند. جهت این مثلث بر روی فیلمهای ویدئویی مسیر گردش کاست رانمایش می داد.

مکث pause

از زمانی که این نشانه دیده شده و مورد استفاده قرار گرفته بسیاری اعلامکرده اند این نشانه یادآور نمادی از اتصالی باز بر روی یک مدار الکترویکی است.برخی از آن به عنوان نشانه توقفی یاد می کنند که توده ای از میان آن خالی شده است.با این حال منشاء کلاسیکتری نیز برای توضیح این نشانه وجود دارد: در نت نویسی هایموسیقی، این نشانه به معنی سکوت نمایش دهنده یک وقفه یا انتظار است.

خواب
حالت انتظار یا
Standby رایانه افراد را گیج می کرد و از این رو تصمیم بهتغییر نام آن گرفته شد و به منظور تشبیه آن به حالت خواب در انسان که طی آن مغزانسان نه روشن است و نه خاموش، نام خواب برای این کلید در نظر گرفته شد و نشانه آننیز هلال باریک ماه انتخاب شد.

@
تنها نشانه این لیست که در مجموعه موزههنرهایمدرن رتبه ای به خود اختصاص داده است نشانه @ است که به احتمال زیاددر واژه های مرتبط با شبکه و اینترنت ریشه دارد. این نشانه از نامهای متعددیبرخوردار است از جمله حلزون در کشورهای ایتالیا و فرانسه، موش در چین و دم میمون درآلمان. در سال 1971 "ریموند تاملینسون" برنامه نویس شرکتی به نام"برنک و نیومن" تصمیم به قرار دادن نشانه ای میان آدرسهای شبکه گرفت تاکاربران را از ترمینالها جدا کند. پیش از این نیز در سال 1885 نشانه @ به مفهوم"در مقیاس" بر روی برخی از صفحه کلیدها مورد استفاده قرار می گرفت. حتیبرخی معتقدند این نشانه در قرن ششم میلادی نیز وجود داشته و به عنوان نشانه ایبرای سالهای پس از مرگ مسیح مورد استفاده قرار می گرفته است

سده‌ی دهم هجری(شانزدهم میلادی) با حادثه‌ی بزرگی در ایران همراه بود.در سال 907ق/ 1502م اسماعیل صفوی از خاندان شیخ صفی الدین اردبیلی، پس از 12 سالتلاش و از میان بردن 50 حاکمیت محلی، سرانجام در تبریز تاجگذاری کرد. او با محورقرار دادن مذهب تشیع، حکومتی یکپارچه و متمرکز ایجاد کرد.

شاه اسماعیل به دو نکته‌ی اساسی توجه داشت: یکیمذهب تشیع و دیگری زبان ترکی. اولی پایه و اساس قدرت گیری خاندان صفویه بود و دومیعامل بسیج هواداران صفویه. در سپاهی که شاه اسماعیل برای اجرای اهدافش گردآوردهبود، قبایل ترکی چون شاملو، استاجلو، تکه للو، روملو، افشار، ذوالقدر، قاجار وارساق شرکت داشتند. این قبایل در زمان شیخ حیدر پدر شاه اسماعیل، با نام قزلباشانمعروف شدند. شیخ حیدر به هوادارانش دستور داده بود که کلاه سرخ رنگی دوازده تَرکبه نشانه‌ی 12 امام بر سر بگذارند.

قزلباشان هسته‌ی اصلی سپاه شاه اسماعیل را تشکیلمی‌دادند. عامل ارتباط معنوی و ظاهری شاه اسماعیل با مریدانش نیز زبان ترکی بود.با به قدرت رسیدن شاه اسماعیل، زبان ترکی نیرویی دوباره گرفت. شاه اسماعیل خود بهترکی شعر می‌سرود و ختایی تخلص می‌کرد. قسمت مهم اشعار او در عشق امام علی(ع) وامامان شیعه است. در زمان شاه اسماعیل، قالب قوشما(دو بیتی 11 هجایی) به وسیله‌یشاه اسماعیل و شعرای معاصر پایه گذاری و توسعه یافته بود. قوشما از وزن‌های هجاییمعمول در میان اقوام ترک بوده است. هر قوشما 2 تا 5 بند بود. نمونه‌ای از قوشما:

هرکیم شیخ صفوی‌نین امرینی توتماز یورلور بویولدامنزله چاتماز

غیر ملت اونا اعتبار ائتمز جمله عبادتین باشی دیرتوحید

اشعار عاشقانه نیز با اوزان هجایی مانند قوشما،گرایلی(دو بیتی 8 هجایی) و بایاتی(دو بیتی 7 هجایی) در همین زمان پدید آمد. شاهاسماعیل خود غزل سرایی زبده بود. او از شاعران برجسته‌ی ترکی آذربایجانی است. نامه‌هاییکه شاه اسماعیل برای پادشاهان عثمانی همچون سلطان مراد و سلطان سلیم می‌نوشت، بهزبان ترکی بودند.

زمانی که شاه اسماعیل تبریز را از سلطان مراد آغقویونلو گرفت و عَلَم شیعه‌گری برافراشت، ادیبان پارسی زبان دربار آغ قویونلو کهعده‌ای از آنان سنّی متعصب بودند، به عثمانی رفتند. بدین ترتیب ادب ترکی از ادبپارسی پیشی گرفت. این ادیبان همچنان به کار ترویج زبان پارسی در عثمانی ادامهدادند. سلاطین عثمانی نامه‌های خود را برای شاه اسماعیل به فارسی می‌نگاشتند. اغلبشاعران آذربایجان در دربار صفوی گردآمده بودند. حبیبی شاعر معروف متولد برگشاد،ملک الشعرای دربار بود و شعری به فارسی از او در دست نیست. در دربار شاعران دیگریچون محمد امین سلطان ترکمان و برادرش محمد مؤمن بیگ به پارسی و ترکی شعر می‌سرودند.مولانا کلبعلی راغب تبریزی(مرگ 1002ق)، عقیقی شروانی و قاضی اعرجی مراغی از شاعراناین دوره هستند که هم به پارسی و هم به ترکی شعر گفته‌اند. صادق بیگ افشار تبریزیمتخلص به صادقی، در نظم و نثر فارسی و ترکی جغتایی دست داشته است. دیوان غزلیاتترکی و منشأت ترکی دارد. معروفترین اثر او تذکره‌ی مجمع الخواص در شرح احوالشاعران معاصر اوست که به زبان ترکی جغتایی نوشته و آقای عبدالرسول خیامپور استاددانشگاه تبریز آن را به فارسی ترجمه کرده است.

علاوه بر آثار مکتوب، داستان‌های ترکی توسط عاشیق‌هایا همان نوازندگان و خوانندگان دوره گرد در آذربایجان پدید آمدند. اینان دنباله رواوزان‌های قدیمی بودند و وجود آن‌ها نشان‌گر عمق سیطره‌ی زبان ترکی به ویژه درروستاها و شهرهای کوچک است. از این داستان‌ها می‌توان به کوراوغلو، اصلی و کرم،قنبر و آرزو، شاه اسماعیل، عاشیق غریب و صنم و عاشیق عباس توفارقانلی اشاره کرد.

حقیری یکی از نمایندگان برجسته‌ی شعر ترکیآذربایجان در سده‌ی دهم است. وی چه در اشعار دیوان ترکی خود و چه در مثنوی لیلی ومجنون که آن را به ترکی نوشته، از شاعرانی چون جامی و هاتفی بسیار تأثیر پذیرفتهاست. در لیلی و مجنون او، تأثیر جامی افزون‌تر است. فردی اردبیلی از شاعران مکتبوقوع که دیوان او به فارسی و ترکی در موزه‌ی بریتانیا موجود است.

بی‌تردید فضولی ستاره‌ی درخشان آسمان ادبیاتآذربایجان و بزرگترین شاعر ترکی آذربایجانی در سده‌ی دهم است. محمد بن سلیمانبغدادی متخلص به فضولی(1556-1489م) بر دیگر شاعران برتری دارد. ادبیات ترکی بافضولی به اوج خود رسید. قبل از فضولی ادبیات ترکی آذربایجانی شکل‌هایی چون مثنوی وغزل را آزموده بود. فضولی خود استاد غزل بود. علاوه بر آن او نخستین آثار ارزنده‌‌یتمثیلی را در ترکی آذربایجانی آفرید(بنگ و باده- صحبت الاثمار). فضولی مانند نسیمیکوشید تا شعر ترکی را با اوزان عروضی سازگار نماید اگر چه او موفقیت چشمگیری بهدست آورد ولی واقعیت این بود که ترکی با وزن هجایی سازگارتر است. او در 942 لیلی ومجنون را به ترکی سرود. مثنوی بنگ و باده را به نام شاه اسماعیل تمام کرد. کتابروضة الشهداء تألیف ملاحسین کاشفی را به نام حدیقة السعداء به ترکی ترجمه کرد.فضولی حدیث اربعین از آثار جامی(شامل چهل حدیث) رابه همراه معنی منثور و ترجمه‌یمنظوم، به ترکی برگرداند. او در مقدمه‌ای که بر این کتاب نوشته‌ی است، یادآوری می‌کندکه این«چهل دانه گوهر را برای فیض عموم» به ترکی ترجمه کرده است. از کتاب‌های دیگراو می‌توان به شکایت نامه(ترکی)، مطلع الاعتقاد(ترکی)، ساقی نامه(فارسی)، قصیده‌یانیس القلب(فارسی) اشاره کرد. فضولی در هر سه زبان ترکی، فارسی و عربی آثاری بی‌بدیلداشته و به حق او را شکسپیر شعر ترکی می‌نامند.

در سال 944ق/ 1539م محمد بن حسین کاتب نشاطی شاعرمعروف، کتاب روضة الشهداء نوشته ملاحسین واعظ کاشفی را با نام شهدا نامه به ترکیترجمه کرد. نشاطی این کار را به دستور شاه تهماسب و نیز تأکید قاضی‌خان ساروشیخاوغلو حاکم شیراز انجام داد. از مهم‌ترین ویژگی‌های سبک شناختی شهدا نامه، استفاده‌یمترجم از واژه‌های خاص گویش تبریزی است. به ویژه این که بیش‌تر این واژه‌ها براینخستین بار وارد زبان مکتوب ادبی شده‌اند.

روحی انارجانی یکی از شعرای معروف سده‌ی دهم است.او در زمان سلطان محمد خدابنده چهاردهمین پادشاه صفوی می‌زیست. به گفته‌ی محمد علیتربیت در کتاب دانشمندان آذربایجان، او از شعرای نامور آذربایجان بوده و در نظم ونثر پارسی استاد و صاحب دیوان و منشأت است. تنها نسخه‌ی بازمانده‌ی رساله‌ای از اوکه به سال 1037ق به خط فریدون گرجی نوشته شده و توسط عباس اقبال آشتیانی چاپ رسیدهاست.

روحی انارجانی(انرجانی) رساله‌ای به زبان ترکیآذربایجان نوشته است که شامل یک مقدمه، دو بخش و یک خاتمه است. مقدمه در خطبه وبیان سبب تألیف رساله است. بخش اول، در دوازده فصل و در باره‌ی رسم و آیین مردمتبریز است. بخش دوم، در چهارده فصل در بیان اصطلاحات و عبارات جماعت اناث و اعیانو اجلاف مردم تبریز است. خاتمه‌ی رساله دارای 29 بیت شعر در بی‌وفایی زنان و 7 بیتشعر عاشقانه است.

رساله روحی انرجانی که(اگر انتساب این رساله رابه مردم تبریز در آن زمان درست بدانیم) نشانه‌ی این مطلب است که زبان نیمه مرده‌یپهلوی در بین برخی طبقات مردم تبریز رایج بوده است. دانسته است که شماری طبقاتپیشه ور پیش‌تر در زمان شاه تهماسب به این زبان شعر می‌گفتند ولی آنچه که روشن استاینکه طولی نکشید که از اوایل دوره‌ی صفویه زبان پهلوی رخت از میان بست و تنها بهچند روستای دور افتاده(از جمله عنبران در نزدیک اردبیل- هرزندات نزدیک زنوز اهر،کرینگان یا چرینگان از محال دیزمار اهر- قریه‌ی ینگجه در قسمت ایل دلیکانلو میانه)محدود شده است.

در سده‌ی یازدهم هجری نیز سیر تکاملی زبان ترکیادامه یافت. صائب تبریزی(1016-1086ق) معروفترین شاعر این سده است که عنوان ملکالشعرایی را از شاه عباس دوم گرفت. صائب در شعر پارسی چیره دست و در ترکی شاعریزبده بود. نسخه‌ی دست نویس دیوان غزلیات ترکی او به وسیله‌ی پرفسور حمید آراسلی دردانشگاه لنینگراد پیدا و چاپ شده است. مجموعه‌ی اشعار ترکی صائب در باکو چاپ شده وبرخی غزلیات او توسط بالاش آذراوغلو به نظم فارسی درآمد.

توتولموش کونلومه جامیله شادان ائیله مک اولماز

ال ایلن پسته نین آغزینین خندان ائیله‌مک اولماز

از دیگران شاعران ترکی سرا می‌توان به قوسیتبریزی(دارای دیوانی با 6 هزار بیت)، درویش مثلی فرزند میرزا چلبی تبریزی(که شعرترکی‌اش بر اشعار عربی و فارسی رجحان دارد)، محمد تقی دهخوارقانی تبریزی(مرگ1093ق) و شاکر شیروانی از شاگردان مکتب فضولی را می‌توان نام برد. مرتضی قلیخان دراشعار ترکی خود، از حافظ و سعدی سود برده است. محمد حسین روانی در 1068ق گلستانسعدی را به ترکی برگرداند. نسخه‌ای به خط مؤلف در کتابخانه‌ی ملی تبریز موجود است.

علاوه بر آن در سده‌ی یازدهم، زبان ترکی در پژوهش‌هاو تحقیقات مورد استفاده قرار گرفت. یکی از ویژگی‌های پارسی پژوهی در این سدهاستفاده از زبان ترکی است. محمد مهدی تبریزی در 1199ق کتاب قواعد احمدیه از فرهنگ‌هایدو زبانه را به ترکی و فارسی نوشت. کتاب فرهنگی دیگر که به ترکی فارسی است،لغتنامه‌ی سنگلاخ اثر میرزا مهدی خان استرآبادی است. میرزا محمد مهدی خان تبریزینیز یک دستور زبان و یک لغت نامه‌ی ترکی به فارسی نوشت که به ترکی محاوره‌ایآذربایجان بوده و آن را بعد از 1198ق/ 1783م تمام کرده است.

از شاعران معروف سده‌ی دوازدهم می‌توان بهملاپناه واقف(1717-1797م) و عاشیق خسته قاسم تیکمه داشی و جنونی اردبیلی اشارهکرد. در این سده یعنی سده‌ی دوازدهم، زبان ادبی به تدریج به شکل عمومی و یگانهدرآمد. ارتباط بین لهجه‌های محلی بیش‌تر شد و اختلاف میان آنها کاهش یافت. کلماتدخیل در زبان ادبی کم‌تر شده ولی در سبک‌های علمی ناچار اصطلاحات عربی به کار رفتهاست. در این سده ادبیات مردمی‌تر و غنی‌تر شد. سبک‌های آن عبارت بودند از:

1- سبک کلاسیک(اشعار شاکر شیروانی و جمهورشیروانی)

2- به سبک علمی(کتاب صفویه پادشاه‌لاری تاریخیتألیف در 1733م)

در نیمه قرن 18 آثار ادبی شفاهی یعنی بایاتی‌ها،قوشماها و داستان‌ها به مجالس شهری راه یافت.

منبع: سایت باشگاه اندیشه

نویسنده: پرویز زارع شاه مرسی

رنگین‌كمان، تنها هنگامی كه بارانمی‌بارد و آفتاب می‌تابد، پدیدار می‌شود. اما نور خورشید تقریبا" سفید است.پس چرا رنگین كمان به رنگ‌های گوناگون است؟ رنگ‌ها وقتی پدیدار می‌شوند كه شعاع‌هاینور خورشید به قطرات باران بخورد و بشكند. شما هم می‌توانید نور آفتاب، و حتی نوریك چراغ برق را به وسیله منشوری شیشه‌ای بشكنید و به رنگ‌های گوناگون در آورید.

نور درست مانند صوت حركت می‌كند. در هنگام طوفان، وقتی كه برق می‌زند، رعد نیز همزمان با آن به صدا در می‌آید. اما سرعت حركت نور، بیشتر از سرعت صوت است؛ و از اینرو ما، اول روشنایی برق را می‌بینیم و پس از مدتی صدای رعد را می‌شنویم.

نور به خطمستقیم حركت می‌كند؛ وسرعت هیچ چیز، زیادتر از سرعت نور نیست. سرعت نور در هرثانیه، در حدود 300،000كیلومتر است.

خورشید،نزدیك به صدوپنجاه میلیون كیلومتر از زمین فاصله دارد؛ بنا براین، در حدود هشتدقیقه طول می‌كشد تا نور آن به ما برسد. اگر می‌شد خورشید را مانند یك لامپ معمولیبه وسیله‌ی كلیدی خاموش كنیم؛ هشت دقیقه پس از خاموشی، هنوز نور آن را می‌دیدیم.

بعضی ازستاره‌ها آن قدر از ما دورند كه میلیون‌ها سال طول می‌كشد تا نورشان به ما برسد.این ستاره‌ها را ما فقط با تلسكوپ‌های خیلی قوی می توانیم ببینیم. بعد از خورشید،فاصله‌ی نزدیك ترین ستاره به ما آن قدر زیاد است كه چهار سال و نیم طول می‌كشد تانورش به زمین برسد.( اسم آن آلفا قنطورس است)

چون مدت‌هاطول می‌كشد تا نور ستاره‌ای به ما برسد، ما هیچ گاه ستاره‌ها را آن طور كه اكنونهستند نمی بینیم بلكه آن طور كه در گذشته بوده اند می‌بینیم. یعنی وقتی به فضانگاه می‌كنیم یعنی به زمان گذشته نگاه می‌كنیم.

اتم‌هانیز از خود نور پخش می‌كنند. وقتی جسمی داغ می‌شود اتم‌های آن شروع به نور افشانیمی‌كنند. همه كس، سیخ آهنینی را كه بر اثر حرارت، به رنگ سرخ درآمده باشد، دیدهاست. هر قدر سیخ داغ تر شود، رنگ آن نارنجی تر به نظر می‌آید؛ وقتی خیلی خیلی داغشود، به رنگ سفید در خواهد آمد.

بنابراینمی‌بینید كه رنگ نور می‌تواند ما را، از درجه گرما، و یا میزان حرارت یك جسم داغ،آگاه سازد. نورهایی كه از مواد مختلف به چشم ما می‌رسند، رنگ‌های مختلف دارند. علتآن است كه این مواد از اتم‌های مختلف ساخته شده اند. دانشمندان می‌توانند، اتم‌هارا از روی رنگ نوری كه پخش می‌كنند، بشناسند. از این رو آن‌ها با تلسكوپ‌هایمخصوصی كه دارند پی‌می‌برند كه هر ستاره‌ای از چه موادی ساخته شده است.

تمامنورهایی كه از اتم‌ها پخش می‌شود، با چشم دیده نمی‌شود؛ اشعه‌ی ایكس یا اشعه‌یمجهول یكی از این نور‌ها است. با آن كه شعاع‌های آن با چشم دیده نمی‌شود ولیتردیدی نیست كه شعاعی از نور است.

یك نوعنور دیده نشدنی دیگر هم هست كه باز در بیمارستان‌ها از آن استفاده می‌كنند؛ و آننور لامپ‌های گرمازا است. شما روشنایی و نور این لامپ را نمی‌بینید؛ اما گرمای لذتبخش آن را احساس می كنید.

نور چیستو چگونه حركت می‌كند؟

اگر سنگیبه میان حوض یا استخر آب بی‌اندازید، موج‌های كوچك و زیادی در سطح آب پیدا می‌شود.به این موج‌ها با دقت نگاه كنید كه چگونه در پی هم در سطح آب پیش می‌روند. فاصله‌یبین برآمدگی یك موج را با موج دیگر، طول موج می‌گویند. حركت نور هم تقریبا"،مانند حركت امواج آب است. اما طول موج همه‌ی نور‌ها یكسان نیست؛ هر نوری طول موجیخاص خود دارد؛ اگر چه سرعت سیر همه‌ی نورها در فضا، یكی است.

طول موج‌هاینوری كه به آن اشعه‌ی ایكس می‌گوییم، خیلی كوتاه‌تر از طول موج نوری است كه با چشممی‌بینیم. طول موج اشعه‌ی گرما بلند‌تر از طول موج نوری است كه می‌بینیم.

دانشمنداندریافته‌اند كه امواج رادیویی، و امواج نوری، در حقیقت یك چیز هستند. طول موجرادیویی، خیلی بیشتر از طول موج نور است؛ اما سرعت هر دوی آن‌ها به اندازه‌ی سرعتنور است؛ گذشته از این، امواج رادیویی نیز مانند امواج نور به خط مستقیم حركت میكنند. چون زمین گرد است، و امواج رادیویی به خط مستقیم حركت می‌كنند؛ بنابراین،نمی‌توان این امواج را به نقاط خیلی دور در آن سوی كره‌ی زمین فرستاد. اما می‌توانآن‌ها را منعكس ساخت. همان‌طور كه نور را می‌توان به وسیله‌ی آینه منعكس گردانید.

كره‌یزمین را، كمربند‌های اتمی در بر گرفته‌اند. یكی از این كمربند‌ها در ارتفاع 160كیلومتری سطح زمین است. دستگاه‌های فرستنده‌ی رادیویی، از این كمربند اتمی استفادهمی‌كنند؛ و امواج رادیویی را به وسیله آن، به نقاط دیگر كره‌ی زمین منعكس می‌كنند.

اما امواجتلویزیونی چون كوتاه‌ترند به وسیله‌ی این كمربند اتمی منعكس نمی‌شوند؛ و مستقیم ازمیان آن می‌گذرند. بنابراین در می‌یابیم كه چرا فرستادن برنامه‌های تلویزیونی بهكشور‌های دیگر، دشوار است. امروزه می‌توان ایستگاه‌های رادیویی و تلویزیونی خیلی‌قویرا، به وسیله ی موشك به فضا پرتاب كرد. این ایستگاه های رادیویی و تلویزیونی مانندكره ماه به دور زمین می‌چرخند البته سرعت حركت برخی از آن‌ها با سرعت حركت زمین بهدور خود برابر است. و چنین به نظر می‌رسد كه این فرستنده‌ها، در یك نقطه در آسمانثابت هستند.

در الفبای فارسی فقط 32 حرف وجوددارد. از تركیب این حروف، كلمات زبان فارسی درست می‌شود. با تركیب آن‌ها می‌توانمیلیون‌ها كلمه ساخت. راستی آیا شما هرگز فكر كرده‌اید كه ما این همه لغات و كلماترا كه در زبان فارسی داریم، و با آن گفتگو می‌كنیم و می‌نویسیم، فقط از تركیب‌هایمختلف این 32 حرف به وجود آمده است؟ ممكن است بپرسید كه چطور چنین چیزی ممكن است؟به مثال زیر دقت كنید:

اگر سه مهره‌ی رنگی( قرمز، زرد، سبز ) داشته باشیم. ما می‌توانیم این مهره‌ها راسه تا سه تا، به شش صورت در كنار هم بچینیم. اگر بخواهیم این را با علوم ریاضینشان دهیم می‌شود:6=3×2×1؛ حال اگر یك مهره‌ی رنگی دیگر به این سه مهره اضافهكنیم؛ می‌توانیم این چهار مهره را به صورت‌های مختلف، در بیست و چهار ردیفچهارتایی بچینیم. و اگر بخواهیم آن را با علوم ریاضی نشان دهیم می‌شود: 24=4×3×2×1؛ حالا اگر یك مهره‌ی دیگر اضافه كنیم تا مهره‌های ما پنج تا شود، می‌بینیم كهصورت‌های مختلفی كه می‌توان این پنج مهره را كنار هم چید، چقدر زیاد می‌شود:120=×5×4×3×2×1 ؛ برای این كه بدانید 32 حرف الفبای فارسی، بدون این كه هیچ حرفیتكرار شود، چند جور با هم تركیب می‌شوند؛ كافی است كه حاصل ضرب‌های زیر را با همجمع كنید:

23×22×21×20×19×18×17×16×15×14×13×12×11×10×9×8×7×6×5×4×3×2×1؟= 32×31×30×29×28×27×26×25×24×

ضرب كردن این اعداد در یكدیگر خیلیوقت می‌گیرد؛ ده‌ها صفحه را سیاه می‌كنید؛ و شما هنوز نیمی را ضرب نكرده‌اید. می‌بینیدكه عدد به هزاران میلیون می‌رسد. اگر شما تركیب‌های دیگری را هم كه ممكن است اینحروف با هم داشته باشند در نظر بگیرید، جمع آن‌ها خیلی خیلی بیشتر می‌شود.

همان‌طور كه از تركیب 32 حرف الفبای فارسی، كلمات زبانفارسی بوجود می‌آید؛ همین‌طور هم از تركیب بیش از صد و چند عنصر باهم همه‌ی موادمختلفی كه در جهان وجود دارد، بوجود می‌آید.

از تركیببیش از صد عنصر با هم، چند میلیون میلیون میلیون تركیبات مختلف پیدا می‌شود. هر یكاز عناصری كه در جهان هست، از یك نوع اتم خاص درست شده است. مثلا" اتمئیدروژن، یك الكترون دارد كه به دور هسته‌ی آن می گردد. اتم اكسیژن، هشت الكتروندارد؛ و هسته‌ی آن نیز پیچیده‌تر از هسته‌ی ئیدروژن است.

از تركیباتم‌ها با هم مولكول ساخته می‌شود. یكی از ساده‌ترین مولكول‌ها، مولكول آباست. مولكول آب از تركیب دو اتم ئیدروژن و یك اتم اكسیژن، به نحو خاصی درستشده‌اند.

شیمیدانان، با بكار بردن وسیله‌ای كه به آن میكروسكوپ الكترونی می‌گویند، می‌توانندیك مولكول را یك میلیون بار بزرگتر كنند. از این راه، آن‌ها پی برده‌اند كه شكلمولكول آب به چه نحوی است.

چون یكمولكول آب از دو اتم ئیدروژن و یك اتم اكسیژن درست شده است، ما با بكار بردن علامت‌هایاین دو اتم یعنی علامت H برای ئیدروژنو علامت O برای اكسیژن، می توانیم بنویسیم: H2O ( یعنی دواتم ئیدروژن و یك اتم اكسیژن كه با هم یك ملكول آب را تشكیل می‌دهند. )

راستی آیاشما اسم گاز متان را شنیده‌اید؟ این گاز، ماده‌ی بسیار خطرناكی است. اغلب در معدن‌هایافت می‌شوند؛ و با شعله‌ی كبریتی آتش می‌گیرد. ملكول گاز متان از تركیب یك اتمكربن C ، و چهار اتم ئیدروژن H درست شده است. به‌طور خلاصه، و بابكار بردن علامت‌ها، می توانیم آن را این‌طور بنویسیم: CH4 ( یعنی یك اتم كربن و چهار اتمئیدروژن ). شیمیدانان می گویند كه مولكول گاز متان، مانند یك هرم است كه اتم‌هایئیدروژن در چهار گوشه‌ی آن قرار گرفته‌اند.

شیمیدانان، مولكول‌های دیگری را هم می‌شناسند. بعضی از آن‌ها از صد‌ها و حتیمیلیون‌ها اتم درست شده‌اند. مانند مولكول‌های پیچیده‌ای كه در هسته‌ی سلول بدنخودمان و دیگر جانداران وجود دارد. به آن ملكول دی ان ای( DNA ) می گویند. كه خود از تعدادی مولكول‌هایساده‌تر درست شده است. این ملكول‌ها هستند كه ویژگی‌ها و خصوصیت‌های ارثی را، ازپدر و مادر به فرزندان منتقل می كند. این ملكول‌های ساده می‌توانند به میلیون‌هامیلیون شكل با هم تركیب شوند.

ستاره‌شناسانبا بكار بردن دستگاهی به نام طیف‌نگار، نوری را كه سیارات منعكس می‌سازند، آزمایشمی‌كنند تا دریابند چه مولكول‌هایی در جو و فضای آن‌ها وجود دارد. به تازگیدریافته‌اند كه در جو سیار‌ه‌ی مریخ، مولكول‌های آب، وجود دارد. از این‌رو، ممكناست در كره‌ی مریخ، شكل خاصی از زندگی گیاهی، وجود داشته باشد.

برای انسان‌هایاولیه، پاسخ به این پرسش‌های اصولی بسیار ساده بود: كره ارض، زمینی است جامد ومسطح در مركز عالم كه به دست خدا یا خداوندانی آفریده شده است. سالیان متمادیفلاسفه و دانشمندان علوم الهی، كوشیده‌اند كه پاسخ‌های قانع‌كننده‌تری برای اینسئوالات عرضه كنند و برمبنای همین جواب‌ها بود كه معتقدات عجیب و غریبی رواج یافت.برای مثال مصریان را عقیده بر این بود كه كائنات صندوقی است مكعب و عظیم كه مصر درمركز آن واقع شده است و هندیان چنین باور داشتند كه جهان در پشت چهار فیل عظیمقرار گرفته و آن چهار فیل بر پشت لاك‌پشتی ایستاده‌اند.

ستاره شناسان و فلاسفه دوران قدیم یونان، اولین افرادی بودند كه پاسخ‌های علمیبرای این سئوالات ارائه نمودند، كه بیشتر مبتنی بر مشاهدات بود و نه حكایاتاساطیری. این دانشمندان اولین اخترشناسانی بودند كه فرق بین ستارگان سیار و ثابترا دریافتند و برای مثال گفتند كه ماه و خورشید و دیگر سیارگان منظومه شمسی ثابتنیستند و در حركت‌اند و ضمنا" خسوف(ماه گرفتگی) و كسوف(خورشید گرفتگی) و جزرو مد را كشف كردند. با گذشت زمان محققان اقوام دیگر نیز به پژوهش‌گران یونانیپیوستند و فرضیه‌هایی پیرامون طبیعت زمین و دیگر اجرام آسمانی ارائه دادند ولیعملا" یك قرن بیش نیست كه آدمی ماهیت واقعی زمین به عنوان سیاره‌ای جاندار وزنده و محل آن را در كیهان وسیع دریافته است.

زمین در كجایكائنات واقع شده است؟

این سیاره نیلگون با طبیعت آرام و نمای دل‌انگیزش، در بی‌كران جهانی در حركتاست كه تصورش ورای امكان و دركش خارج از توانایی بشر است. دركش خارج از تواناییبشر است. كره زمین سومین سیاره منظومه شمسی از مجموع نه سیاره‌ای است كه در مدارخورشید گردان است. این خورشید، خود یكی از چهارصد میلیارد ستاره‌ای است كه درفاصله 15 هزار سال نوری در داخل كهكشان مارپیچی به نام كهكشان راه شیری كه قطر آن100 هزار سال نوری بوده و شامل 400 میلیارد ستاره می‌باشد، واقع شده است. كهكشانراه شیری آن‌سان عظیم است كه اگر بخواهیم آن را در مساحتی به اندازه‌ی خاك ایالاتمتحده قرار دهیم، حجم كره‌ی زمین تا آن حد كوچك خواهد شد كه چشم آدمی به یاریمیكروسكوپ الكترونی قادر به تشخیص آن نخواهد بود.

كره زمین چیست؟

زمین، به استثناء این كه قادر نیست زمین دیگری را از خود بپروراند، موجودی استزنده. این زمین و سیارات دیگر منظومه شمسی حدود 5 میلیارد سال پیش در درون"غبار كیهانی" زاده شد و قریب 5 تا 8 میلیارد سال دیگر به طول خواهدانجامید تا از میان برود. این مرگ زمانی حادث می‌گردد كه خورشید با با انوار حیات‌بخشخود این سیاره را زنده و جان‌دار نگاه می‌دارد، در طی یك میلیون سال آخر عمر خودانبساط كرده، زمین را در آتش خود فروگرفته، آن را در دمی بخار كرده و بالاخره خود(خورشید) تبدیل به یك ستاره ریزنقش سفید می‌گردد.

كره زمین كی و چگونه به وجود آمد؟

حدود 10 میلیارد سال قبل، ستاره‌ای كه از هیدروژن اولیه زاده شده بود وفات یافت ومنفجر گردید و تمامی بقایای اتم‌های ئیدروژن و هلیوم و نیز اتم‌های سایر عناصرسنگینی را كه در كوره‌ی هسته‌ای آن ستاره ساخته شده بود در فضا آزاد نمود.

از این آوار عناصر، قریب 5 میلیارد سال بعد، خورشید و بیش از 100 تریلیون اجرامكوجك و بزرگ سماوی كه از مواد مختلف گازی، جامد و یخ ساخته شده بودند، به گردخورشید در مدارهای مختلف به گردش درآمدند، و به تدریج با یكدیگر برخورد كردند وگاهی به اجرامی كوچك و گاهی بزرگ مبدل شدند، و هرچه بر حجم آن‌ها افزوده شد، افزایشقدرت جاذبه آن‌ها موجب جذب اجرام كوچك‌تری از خود شد. و این برخوردها، مآلا"بر جرم آن‌ها افزود تا خود یك سیاره‌ای مستقل گردید. بدین شیوه 9 سیاره منظومهشمسی: عطارد، زهره، زمین، مریخ، مشتری، زحل، اورانوس، نپتون و پلوتو و همه‌ی ماه‌هایآن‌ها پای به عرصه وجود گذاشتند.

انرژی حاصله از این تصادم‌ها، موجب افزایش حرارت سطح سیاره‌ها شد و در نتیجه باعثرهایی بخارها و گازها گردید. در همان دوران فساد تدریجی اورانیوم، توریوم وپتاسیم، بر حرارت درون سیارگان افزود و گازها و بخارهای بیشتری را رها ساخت. دراثر قدرت جاذبه بیشتر اجرام بزرگ‌تر، مانند زهزه، زمین و مریخ، این گازها بر فضایسطح هر سیاره و اقمار آن‌ها جوی به وجود آوردند كه به تدریج به سبب نبودن جاذبه‌یكافی در فضا، بعضی از این اجرام جو خود را از دست دادند.( به همین طریق مریخ نیزكه برای مدت اولین یك میلیارد سال حیات خود دارای رودخانه‌هایی از آب بود، بهتدریج قسمت اعظم جو، آب‌ها و و كلیه موجودات زنده میكروسكپی خود را كه به وجودآمده بودند، از دست داد و به صورت صحرای خشك‌زار امروزه خود و با فقط كمی شبنم ویخی را كه در دو قطب آن باقی مانده، درآمده است)

در همان حال كه بخار آب و كربن‌دی‌اكسید ابرهای متراكمی را به وجود آوردند و زمیننیز به تدریج رو به سردی گرایید، جو زمین به چنان نقطه بحرانی رسید كه دیگرنتوانست بر تراكم خود بی‌افزاید و ابرها به جای این كه ضخیم‌تر شوند، انبار رطوبتخود را به صورت باران رها كرد و سیلاب‌ها از آسمان بر زمین سرازیر شد. ادامه بارانتا میلیون‌ها سال ادامه داشت تا سرانجام نواحی ژرف و گود زمین را پر كرد و اقیانوس‌ها،دریاها و دریاچه‌ها را به وجود آورد.

با همین ریزش‌های متوالی، كربن‌دی‌اكسید كه به آسانی در آب حل می‌شود،(نوشابه‌هایگازدار) در آب اقیانوس‌ها حل شد و این تركیب با در آمیختن مواد شیمیایی دیگر درژرفای دریاها، سنگ‌های آهكی و مرمر و دیگر مواد مشابه را ساختند، بنابراین كربن‌دی‌اكسیدبه طور مداوم از جو زمین به كف اقیانوس‌های اولیه منتقل گردید و بعدها این لایه‌هابا بیرون آمدن از قعر آب‌ها تشكیل خشكی‌هایی را دادند كه ما امروز روی آن‌ها زندگیمی‌كنیم.

دانشمندانی كه درباره‌ی آسمانمطالعه می‌كنند و می‌كوشند تا چیزهای تازه‌ای درباره‌ی ستارگان كشف كند. ستارهشناس یا منجم می‌گویند. یعنی كسی كه كارش مطالعه و بررسی احوال ستارگان است. ستارهشناسان از میان دوربین‌های بزرگی كه به آن‌ها تلسكوپ می‌گویند، به آسمان نگاه می‌كنند.ساختمانی كه آن‌ها در آن كار می كنند، رصد خانه نامیده می‌شود.

رصد خانه‌ها معمولا" گنبدی شكل‌اند؛ و سقف‌شان متحرك است. به این ترتیبدانشمندان می‌توانند، به دلخواه خود، لوله‌ی تلسكوپ را رو به هر نقطه‌ی آسمانبگردانند.

ستاره شناسان ، بیشتر در شب كار می‌كنند.زیرا وقتی ستاره‌ها را می‌توان به خوبی دید؛ كه هوا تاریك باشد.

اگر هواابری یا مه آلود باشد، نور ستارگان به تلسكوپ نمی‌رسد. به این دلیل، رصد‌خانه‌هارا اغلب در جاهایی می‌سازند كه در بیشتر فصول سال، دارای آب و هوای خوب و آسمانصاف باشد.

در آسمانهزاران هزار ستاره هست. بعضی از این ستاره‌ها آن قدر از ما دورند كه ستاره شناسانبا تلسكوپ‌های بزرگ هم قادر به دیدن‌شان نیستند. بدون تلسكوپ می‌توان، در یك شبصاف و بی‌ابر، در حدود شش هزار ستاره را در آسمان دید.

نزدیك‌ترینستاره به كره‌ی زمین، خورشید است؛ كه روشنایی آن به ما می‌رسد و گرممان می‌كند.خورشید، تقریبا" صد و پنجاه میلیون كیلومتر از ما دور است. اگر بخواهیم اینمسافت را با پای پیاده بر روی زمین به پیماییم در حدود یك میلیون روز طول خواهیدكشید.

بیشترستارگان، مانند خورشیداند؛ اما از خورشید به ما خیلی دورترند؛ و جز در شب دیده نمی‌شوند.ستاره‌شناسان، با دیدن نور ستارگان، می توانند بگویند كه آن‌ها چقدر از زمین مادور هستند؛ و بزرگی‌شان چقدر است.

از روینوع نور ستاره‌ها، ستاره‌شناسان پی‌می‌برند كه درجه‌ی حرارت آن‌ها بسیار زیاد است.از برخی ستاره‌ها، بجز نور، علامت‌های دیگری هم به زمین می‌رسد. نوعی از تلسكوپ‌ها،كهبه آن رادیوتلسكوپ می‌گویند، می‌تواند این علامت‌ها را بگیرد. رادیو تلسكوپ‌هادستگاه‌های رادیویی هستند كه آنتن‌های هوایی بزرگی دارند؛ و می‌توان آن‌ها را بهسمت ستاره‌ی دلخواه گردانید.

همه‌یچیزهایی را كه شب در آسمان می‌بینیم، ستاره نیستند. خورشید ما، نه سیاره دارد؛ كهبدور آن می‌چرخند. زمینی كه ما بر روی آن زندگی می‌كنیم، یكی از این سیاره‌ها است.سیاره‌ها، ستاره نیستند. مثل ستاره گرم و داغ نیستند، و نور، پخش نمی‌كنند. برایاین است كه، در آسمان، درخشان به نظر می‌رسند. این سیاره‌ها، نور خورشید را منعكس(بازتاب ) می‌كنند.

انسان،همواره در این اندیشه بوده است كه آیا در سیاره‌های دیگر نیز، جاندارانی، یافت می‌شوند.انسان توانسته است كه ربات‌هایی را در سطح سیاره‌ی مریخ به حركت در آورد. ستاره‌شناسانمی‌گویند، هوایی كه در سیاره‌ی مریخ هست، مثل هوای كره‌ی زمین نیست؛ از این رو،زندگی كردن ما زمینی‌ها، در آن جا بسیار دشوار است.

به دوربعضی از سیارات، اجسام آسمانی دیگری هم گردش می كنند. مثلا" كره‌ی ماه، بهدور زمین می‌گردد. ماه نزدیك‌ترین همسایه‌ی آسمانی ما است. فاصله‌اش تا زمین درحدود چهارصدهزاركیلومتر است. و مانند یك سیاره، نورانی است؛ چرا كه نور خورشید رابازتاب می‌كند. انسان توانسته است بر روی ماه قدم گذارد. و خاك آن را با خود بهزمین بیاورد.

اگر بادوربین شكاری به ماه نگاه كنید، لكه‌هایی می‌بینید كه آن‌ها تصاویر سایه روشن ازكوه‌ها و دهانه‌های آتش فشان‌های سطح ماه است.

چون ماهبه دور زمین می‌چرخد؛ تنها قسمت‌هایی از آن، نوری را كه از خورشید می‌گیرد؛ بهزمین بازتاب می‌گرداند. برای همین است كه ما، ماه را به شكل‌های مختلف می بینیم.گاهی به صورت بدر و گاهی به صورت هلال.

برخی ازسیارات دیگر نیز، مانند زمین، ماه دارند. كه انسان توانسته است بر روی یكی از ماه‌هایزحل به نام تیتان ربات بفرستد و در سطح آن دریایی از نفت را كشف كند.

سیاراتیكه به دور خورشید می چرخند عبارتند از: عطارد یا تیر _ زهره یا ناهید یا ونوس_زمین یا ارض _ مریخ یا بهرام _ مشتری یا برجیس _ زحل یا كیوان _ اورانوس _ نپتون _پلوتو .

تك‌ستاره منظومه شمسی، خورشید، تنهایكی از 400 میلیارد ستاره در كهكشان راه‌شیری و ستاره‌ای كاملاً معمولی از دستهستارگان رشته اصلی است. خورشید ما که 5 میلیارد سال پیش از ابری از غبار -كهبقایای انفجار یك ابرنواختر بود- به وجود آمد، هم‌اكنون در نیمه عمر خود به سر می‌برد.خورشید نیز مانند سایر ستارگان كهكشان راه‌شیری در حال چرخش به دور مركز كهكشاناست. سرعت این حركت 217 کیلومتر بر ثانیه و هر دور گردش خورشید به دور مركزكهكشان، 225 تا 250 میلیون سال است. زمین، سیارات منظومه شمسی و اقمار آنها،سیارات كوتوله، سیارک‌ها، شهاب‌سنگ‌ها، دنباله‌دارها و ذرات معلق گرد و غبار،خورشید را در این سفر همراهی می‌كنند. مرکز خورشید، کوره‌ای هسته‌ای با دمای 15میلیون درجه سانتیگراد و چگالی‌ 150 برابر آب است. تحت چنین شرایطی هسته‌های اتمهیدروژن با هم ترکیب شده و به هلیوم تبدیل می‌شوند. در این حین، 0.7 درصد جرمترکیب شده، تبدیل به انرژی می‌شود. از 590 میلیون تن هیدروژنی که در هر ثانیهترکیب هسته‌ای می‌شوند،3.9 میلیون تن ماده به انرژی تبدیل می‌شود. این سوختهیدروژنی، تا 5 میلیارد سال دیگر دوام خواهد داشت. با وجود آنکه خورشید نزدیک‌ترینستاره به زمین است و طی سالیان متمادی دانشمندان بسیاری به دقت آن را مورد بررسی ومطالعه قرار داده‌اند، اما هنوز سوالات بی‌پاسخ بی‌شماری در رابطه با آن باقیمانده است؛ از جمله آنکه چرا جوّ خارجی خورشید درجه حرارتی معادل با یك میلیونکلوین دارد، در حالی‌که درجه حرارت سطح خورشید که فوتوسفر نامیده می‌شود، تنها6000 کلوین است.

می‌گویند در حدود 300 سال پیش،هنگامی كه ایزاك نیوتن زیر درخت سیبی نشسته بود؛ سیبی روی سرش افتاد. نیوتن دانستكه نیروی جاذبه‌ی زمین، باعث افتادن سیب شده است.

نیوتن خیلی زود، تحقیقات را در این زمینه آغاز كرد. او می‌خواست بداند كه نیرویجاذبه‌ی زمین، تا چه فاصله‌ای مؤثر است، و بزودی دریافت كه نیروی جاذبه، به فضا،ماه، خورشید و ستارگان دیگر نیز می‌رسد؛ اما هر چه از زمین دورتر شویم، كشش جاذبهكمتر می‌شود. حالا نیوتن می‌توانست توضیح دهد كه چگونه سیارات به دور خورشید می‌چرخند.جسم كوچكی را به سر تكه نخی ببندید و دور سرتان بچرخانید. زمین، و دیگر سیارات نیزبه همین طریق به دور خورشید می‌چرخند. نیروی جاذبه‌ی خورشید، می‌تواند سیارات راجابجا كند.

جسمی كهبه انتهای نخ بسته شده، به شكل دایره به دور شما می‌چرخند، اما سیارات در یك مداربیضی شكل به دور خورشید حركت می‌كنند. یك سال طول می‌كشد، تا زمین، به دور خورشیدیك دور كامل بزند. سرعت زمین، هنگام چرخیدن به دور خورشید، در یك مدار بیضی شكل،30 كیلومتر در ثانیه است.

بار دیگر،به جسمی كه در انتهای نخ، در حال چرخیدن است، بی‌اندیشید. اگر نخ، ناگهان پاره شود،چه اتفاقی می‌افتد؟ بله، جسم به شدت پرتاب و از شما دور می‌شود. اگر خورشید،ناگهان ناپدید شود، همین اتفاق برای زمین رخ می‌دهد. اما این حادثه پیش نمی‌آید.ستاره شناسان تا كنون، بارها مشاهده كرده‌اند كه ستاره‌ای منفجر شده و از بین رفتهاست. اما آن‌ها معتقدند كه خورشید، دچار چنین حادثه‌ای نمی شود.

زمین،شبیه یك توپ خیلی بزرگ است. از این رو، نیروی جاذبه‌اش، همیشه به سوی مركزش میباشد.

بنّا ها، برایساختن ساختمان، از نیروی جاذبه‌ی، زمین استفاده می‌كنند. این نیرو، به آن ها كمكمی‌كند كه خطی عمودی، بدست آورد. آن‌ها با استفاده از یك شاقول، مطمئن می‌شوند كهساختمان كج نیست. شاقول، نخ بلندی است كه وزنه‌ای به انتهایش وصل است. شاقول رانزدیك دیواری كه می‌خواهند بسازند، می‌گیرند؛ و وزنه را آویزان می‌كنند. وزنه، بهطرف مركز زمین كشیده می‌شود؛ و بنابراین یك خط عمودی بدست می‌آید.

اكنون،توپی را به هوا پرتاب كنید. جاذبه‌ی زمین، آن را آرام به سوی زمین می‌كشد.اگر در خلاء ( جای خالی از هوا )، یك جسم سنگین، و یك جسم سبك را از ارتفاع معینیرها كنیم؛ هردو در یك زمان به زمین می‌افتند. جاذبه‌ی زمین در خلاء، همه چیز را دریك زمان مساوی جذب می‌كند. این موضوع، در حدود 300 سال پیش، توسط دانشمندی، به نامگالیله، كشف شد. گفته می شود، او اشیاء مختلفی را با وزن‌های متفاوت، از بالای یكبرج كج به زمین انداخته است. این برج مشهور، هنوز در شهر پیزای ایتالیا دیده می‌شود.

انسان، ازصد‌ها سال پیش، در مورد جاذبه مطالعه كرده است. امروز، نیز، دانشمندان چیزهایبیشتری درباره‌ی آن می‌آموزند. در قرن بیستم، انسان، موفق شد كه بر كره‌ی ماه قدمبگذارد. او فهمید كه نیروی جاذبه‌ی ماه، به مراتب، ضعیف تر از نیروی جاذبه‌ی زمیناست. زیرا، ماه از زمین، بسیار كوچكتر و سبكتر است. به همین دلیل است كهفضانوردان، برای بازگشتن از كره‌ی ماه به سوی زمین، به موشك‌های سبك‌تری احتیاجدارند. انسان، بدون محفظه‌های مخصوص اكسیژن نمی‌تواند در كره‌ی ماه نفس بكشد. زیراهمان‌طور كه گفتیم، جاذبه‌ی ماه، بسیار ضعیف است و نمی‌تواند اتم‌ها و ملكول‌هایهوای اطرافش را بسوی خود جذب كند.

اگردرزمین، یك ورزشكار بتواند فقط در حدود دو متر بالا بپرد. او، در كره‌ی ماه، ششبرابر این مقدار را خواهد پرید. هم چنین او به آسانی می‌تواند ماشین فضایی اش راجابجا كند.

EXrozblog.comEX

توانایی تولیدمثل یكی از ویژگی‌های جانداران است. معمولا" پس از آن‌كه موجودات زنده به حدیاز رشد و نمو و بلوغ رسید، تولید مثل كرده موجودی هم‌نوع خود به وجود می‌آورند.تولید مثل بقای نوع موجود زنده را تأمین می‌كند. تقسیم و تكثیر سلول‌ها و جاندارانتك سلولی نسبتا" ساده است، ولی در موجودات پر سلولی تولید مثل صورت‌های مختلفو پیچیده‌تری دارد. مسائل مربوط به تولید مثل و نمو جنین از مهم‌ترین و جالب‌ترینمسائل زیست‌شناسی است.

به طور كلی،در موجودات زنده تولید مثل به دو صورت جنسی و غیرجنسی انجام می‌شود.

تولید مثل غیرجنسی به حالتی گفته می‌شود كه بخشی از بدن موجود زاینده جدا شده فردجدیدی را به وجود آورد. بدیهی است كه در این حالت دو جنس نر و ماده در تكثیر شركتندارند. در تولید مثل غیر جنسی، كه برای انجام آن وجود یك فرد كافی است، صفاتوراثتی موجود زاینده بدون تغییر به افراد جدید منتقل می‌شود و موجوداتیكاملا" نظیر موجود اولیه تولید می‌گردند. تكثیر به وسیله قلمه زدن یاخواباندن ساقه در زیر خاك، كه در بعضی گیاهان انجام می‌شود، نوعی تكثیر غیر جنسیاست. در جانوران نیز موارد متعددی از تكثیر غیر جنسی دیده می‌شود؛ مثلا"جانوران تك سلولی، مرجان‌ها و بعضی كرم‌ها به همین صورت تولید مثل می‌كنند.

در تولید مثل جنسی، دو سلول نر و ماده كه سلول‌های جنسی ( گامت ) نامیده می‌شوندبا یكدیگر تركیب شده سلول واحدی به نام سلول تخم را به وجود می‌آورند و سلول تخمبا نمو و تقسیمات متوالی موجود تازه‌ای را می‌سازد. در موجوداتی كه به طریق جنسیتولید مثل می‌كنند، هر یك از دو سلول جنسی نر و ماده دارای بخشی از صفات وراثتیموجود آینده‌اند و از جمع شدن هسته‌های این دو نوع سلول، در سلول تخم، تركیب جدیدیبه وجود می‌آید. بنابراین در موجوداتی كه به طریق جنسی تكثیر می‌یابند افراد هرنسل نسبت به والدین خود دارای تركیب متفاوتی هستند.

تقسیم میتوز و تقسیم میوز

تقسیم به طریقه میتوز باعث ایجاد سلول‌هایی می‌گردد كه در هسته آن‌ها تعداد و نوعكروموزوم‌ها یك‌سان باقی می‌مانند و صفات ارثی را عینا" منتقل می‌كنند. بهچنین تقسیمی، تقسیم میتوز می‌گویند.

منشاء موجودات پرسلولی تنها یك سلول 2N كروموزومی(دیپلوئید)، یعنی سلول تخملقاح یافته، است. با تقسیمات مكرر میتوزی، جنینی بوجود می‌آید كه از میلیون‌هاسلول 2N كروموزومیساخته شده است. در سیر تكامل جنین دو دسته سلول از میان سلول‌های 2N كروموزومیجدا می‌شوند: یكی سلول‌های سوماتیك یا بدنی و دیگری سلول‌های ژرمینال یا زاینده.

سلول‌های سوماتیك 2N كروموزومی باقی می‌مانند كه منشاءبافت‌ها و اعضای بدن هستند. اما سلول‌های ژرمینال، در غدد تناسلی یا گوناد‌ها باقی می‌‌مانندو بعد گامت‌ها را به وجود می‌آورند. این سلول‌ها ابتدا 2N كروموزومی(دیپلوئید) هستند، ولی درغدد جنسی به طریق خاص( از یك سلول 2N كروموزومی چهار سلول N كروموزومی تولید می‌شود.) تقسیم می‌شوندو سلول‌های N كروموزومی(هاپلوئید) را به وجود می‌آورند.این طریقه تقسیم را تقسیم به روش میوز می‌گویند.

سلول‌های جنسی

معمولا" در تولید مثل جنسی هر یك از دو غده ی جنسی (گوناد) نر یا ماده در بدنیك فرد وجود دارد و دو جنس از یكدیگر مجزا و متمایزند. این حالت را، كه در اغلبجانوران و بعضی گیاهان مشاهده می‌شود، حالت جداجنسی یا دوجنسی می‌نامند. در بعضیدیگر از جانوران و گیاهان، یك فرد دارای هر دو نوع غده‌ی جنسی نر و ماده است و بهاین حالت نرمادگی گفته می‌شود.

در هر دو صورت، سلول جنسی نر یا اسپرماتوزوئید در غده‌های نر یا بیضه‌ها، و سلولجنسی ماده یا اوول در غده‌ی جنسی ماده یا تخمدان ساخته می‌شود. سلول‌هایی را كهمنشاء گامت‌ها هستند سلول زاینده یا ژرمینال می‌نامند. بقیه سلول‌های بدن را سلول‌هایبدنی یا سوماتیك می‌نامند. به سخن دیگر ژرمینال مسئول ایجاد نسل‌های آینده وسوماتیك مسئول سازنده اندام‌ها و دستگاه‌های بدن، به جز غدد جنسی، است.

مجموعه‌ی تغییرات و تحولاتی را كه در یاخته‌های ژرمینال پدیدار شده منجر به تولیدگامت‌ها می‌شود گامتوژنز یا گامت‌زایی گویند. چگونگی به وجود آمده گامت نر رااسپرماتوژنز یا اسپرم‌زایی، و نحوه‌ی تشكیل گامت ماده را اوئوژنز یا تخمك‌زایی می‌نامند.

EXrozblog.comEX

فیوزچیست؟

فیوز معمولا از یك تیوب سرامیكیتشكیل شده كه آلیاژی از جنس نقره یا مس از وسط آن عبور می كند و اطراف آن باكوارتز یا سیلیس پر می شود ،المان مركزی فیوز به گونه ای طراحی شده است كه اجازه عبورجریانهای مجاز را می دهد و به این ترتیب فیوز از عبور جریانهای اضافی و خطاجلوگیری می كند.

اتصال كوتاه چیست؟

اتصال كوتاه خطایی است در یك وسیلهالكتریكی كه در آن بار الكتریكی اجازه می یابد تا بین یك فاز و زمین الكتریكی یابین دو فاز جریان یابد. به عبارت غیر فنی تر، یك اتصال كوتاه هنگامی رخ میدهد كهجریان الكتریسیته از یك مدار در جهتی ناخواسته، عموما به دلیل یك اتصالی در جاییكه كسی انتظار ندارد، عبور كند.
ساده ترین راه برای ایجاد یك اتصالكوتاه متصل كردن سرهای مثبت و منفی یك باتری توسط یك هادی كم مقاومت، مانند سیم،است. مقاومت كم موجب جریان زیاد می شود كه منجر به خروج انرژی زیادی از باتری درمدت كوتاه میشود.

مفهوم بار اضافی به چه معنا میباشد؟

مقدار جریان عبوری از مدار رااصطلاحا بار می نامند،گاهی به هنگام استفاده بیش از حد مصرف كننده ها ،راه اندازیالكترو موتورها تحت فشار و یا عدم تعادل در شبكه در مدار الكتریكی بار اضافی بیشاز حد مجاز به وجود می آید كه باید از عبور آن جلوگیری شود چرا كه باعث صدمه بهتجهیزات می گردد.

یوزها از نقطه نظر كاربرد وتكتولوژی ساخت به گونه های متعددی تقسیم می شوند

تقسیم بندی فیوزها از نقطه نظركاربرد

فیوزهای ساختمانی و سیستم هایروشنایی

فیوزهای ساختمانی معمولا از نظرولتاژ با ولتاژ برق شهری یكسان بوده و از آنها برای محافظت از تجهیزات ساختمانی وروشنایی استفاده می شود نمونه ساده این فیوزها موسوم به فیوز فشنگی در پایین كنتوربرق نصب می شود.

فیوزهای صنعتی و نیروگاهی

با توجه به تنوع فعالیتهای صنعتیاین فیوزها دارای تنوع بسیاری هستند یك نمونه از این فیوز كه معمولا به شكل مكعبمستطیل با دو قسمت فلزی كارد مانند كه از دو سار آن خارج شده ،می باشد كه به آنفیوز كاردی می گویند ولتاژ این فیوزها بسته به تجهیزاتی كه از آنها حفظت می كنندبین 500 تا 1200 ولت و باشدت جریانهای مختلف می باشد.
البته نوعی خاص از فیوز وجود داردكه مخصوص حفاظت از تجهیزات ÷ستهای برق و نیروگاهی می باشد،كه به انها فیوزهای HV یا های ولتاژ می گویند این فیوزها قابلیت كاربا ولتاژهای بسیار بالا گاها تا 36000 ولت را نیز دارا می باشند.

فیوزهای الكترونیك صنعتی

درواقع این فیوزها محافظت از وسایلینظیر كنترل درایوهای برق مستقیم ،یو پی اس ها و اینورتر ها و سایر تجهیزاتی كه بهنوعی با عناصر نیمه رسانای الكتریكی semiconductorsسرو كار دارند ،را به عهده دارند واز آنجا كه این عناصر ظرفیت حرارتی پایین داشته و فوق العاده نسبت به افزایش جریانحساس هستند بنابراین باید با فیوزهای خاصی موسوم به فیوزهای تند سوز حفاظت شوند.

EXrozblog.comEX

تعداد صفحات : 286

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
  • جمعه 19 آذر 1395
  • يکشنبه 24 ارديبهشت 1391
  • جمعه 15 ارديبهشت 1391
  • چهارشنبه 13 ارديبهشت 1391
  • پنجشنبه 7 ارديبهشت 1391
  • شنبه 02 ارديبهشت 1391
  • شنبه 2 ارديبهشت 1391
  • چهارشنبه 30 فروردين 1391
  • سه شنبه 29 فروردين 1391
  • دوشنبه 28 فروردين 1391
  • سه شنبه 9 اسفند 1390
  • يکشنبه 7 اسفند 1390
  • جمعه 28 بهمن 1390
  • شنبه 22 بهمن 1390
  • چهارشنبه 5 بهمن 1390
  • يکشنبه 2 بهمن 1390
  • يکشنبه 25 دی 1390
  • چهارشنبه 21 دی 1390
  • سه شنبه 13 دی 1390
  • سه شنبه 6 دی 1390
  • يکشنبه 4 دی 1390
  • شنبه 3 دی 1390
  • چهارشنبه 30 آذر 1390
  • يکشنبه 27 آذر 1390
  • جمعه 25 آذر 1390
  • سه شنبه 22 آذر 1390
  • پنجشنبه 17 آذر 1390
  • دوشنبه 14 آذر 1390
  • يکشنبه 13 آذر 1390
  • شنبه 12 آذر 1390
  • جمعه 11 آذر 1390
  • يکشنبه 6 آذر 1390
  • شنبه 5 آذر 1390
  • چهارشنبه 25 آبان 1390
  • سه شنبه 24 آبان 1390
  • چهارشنبه 18 آبان 1390
  • دوشنبه 9 آبان 1390
  • پنجشنبه 5 آبان 1390
  • چهارشنبه 20 مهر 1390
  • سه شنبه 19 مهر 1390
  • دوشنبه 18 مهر 1390
  • يکشنبه 17 مهر 1390
  • شنبه 16 مهر 1390
  • جمعه 15 مهر 1390
  • پنجشنبه 14 مهر 1390
  • چهارشنبه 13 مهر 1390
  • دوشنبه 11 مهر 1390
  • يکشنبه 10 مهر 1390
  • شنبه 9 مهر 1390
  • چهارشنبه 6 مهر 1390
  • سه شنبه 5 مهر 1390
  • دوشنبه 4 مهر 1390
  • يکشنبه 3 مهر 1390
  • شنبه 2 مهر 1390
  • جمعه 1 مهر 1390
  • پنجشنبه 31 شهريور 1390
  • چهارشنبه 30 شهريور 1390
  • سه شنبه 29 شهريور 1390
  • دوشنبه 28 شهريور 1390
  • يکشنبه 27 شهريور 1390
  • شنبه 26 شهريور 1390
  • جمعه 25 شهريور 1390
  • پنجشنبه 24 شهريور 1390
  • چهارشنبه 23 شهريور 1390
  • دوشنبه 21 شهريور 1390
  • يکشنبه 20 شهريور 1390
  • شنبه 19 شهريور 1390
  • جمعه 18 شهريور 1390
  • پنجشنبه 17 شهريور 1390
  • چهارشنبه 16 شهريور 1390
  • سه شنبه 15 شهريور 1390
  • دوشنبه 14 شهريور 1390
  • يکشنبه 13 شهريور 1390
  • شنبه 12 شهريور 1390
  • جمعه 11 شهريور 1390
  • پنجشنبه 10 شهريور 1390
  • چهارشنبه 9 شهريور 1390
  • سه شنبه 8 شهريور 1390
  • دوشنبه 7 شهريور 1390
  • يکشنبه 6 شهريور 1390
  • شنبه 5 شهريور 1390
  • جمعه 4 شهريور 1390
  • پنجشنبه 3 شهريور 1390
  • چهارشنبه 2 شهريور 1390
  • سه شنبه 1 شهريور 1390
  • دوشنبه 31 مرداد 1390
  • يکشنبه 30 مرداد 1390
  • شنبه 29 مرداد 1390
  • پنجشنبه 27 مرداد 1390
  • چهارشنبه 26 مرداد 1390
  • سه شنبه 25 مرداد 1390
  • دوشنبه 24 مرداد 1390
  • يکشنبه 23 مرداد 1390
  • شنبه 22 مرداد 1390
  • جمعه 21 مرداد 1390
  • پنجشنبه 20 مرداد 1390
  • چهارشنبه 19 مرداد 1390
  • سه شنبه 18 مرداد 1390
  • دوشنبه 17 مرداد 1390
  • يکشنبه 16 مرداد 1390
  • شنبه 15 مرداد 1390
  • جمعه 14 مرداد 1390
  • پنجشنبه 13 مرداد 1390
  • چهارشنبه 12 مرداد 1390
  • سه شنبه 11 مرداد 1390
  • دوشنبه 10 مرداد 1390
  • يکشنبه 9 مرداد 1390
  • شنبه 8 مرداد 1390
  • جمعه 7 مرداد 1390
  • سه شنبه 4 مرداد 1390
  • دوشنبه 3 مرداد 1390
  • يکشنبه 2 مرداد 1390
  • شنبه 1 مرداد 1390
  • جمعه 31 تير 1390
  • پنجشنبه 30 تير 1390
  • چهارشنبه 29 تير 1390
  • سه شنبه 28 تير 1390
  • دوشنبه 27 تير 1390
  • يکشنبه 26 تير 1390
  • شنبه 25 تير 1390
  • جمعه 24 تير 1390
  • پنجشنبه 23 تير 1390
  • چهارشنبه 22 تير 1390
  • سه شنبه 21 تير 1390
  • دوشنبه 20 تير 1390
  • يکشنبه 19 تير 1390
  • جمعه 17 تير 1390
  • چهارشنبه 15 تير 1390
  • سه شنبه 14 تير 1390
  • دوشنبه 13 تير 1390
  • شنبه 11 تير 1390
  • جمعه 10 تير 1390
  • جمعه 6 خرداد 1390
  • دوشنبه 12 ارديبهشت 1390
  • يکشنبه 11 ارديبهشت 1390
  • شنبه 10 ارديبهشت 1390
  • جمعه 9 ارديبهشت 1390
  • سه شنبه 6 ارديبهشت 1390
  • دوشنبه 5 ارديبهشت 1390
  • يکشنبه 4 ارديبهشت 1390
  • جمعه 2 ارديبهشت 1390
  • پنجشنبه 1 ارديبهشت 1390
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 4287
  • کل نظرات : 11
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 9
  • آی پی امروز : 75
  • آی پی دیروز : 53
  • بازدید امروز : 374
  • باردید دیروز : 156
  • گوگل امروز : 2
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 1,097
  • بازدید ماه : 3,215
  • بازدید سال : 25,331
  • بازدید کلی : 603,165
  • کدهای اختصاصی
    تبليغات X